Dar vienas akibrokštas - Norima uždrausti kebabus.
Europos Parlamento ekologijos komitetas rengiasi uždrausti fosfatų naudojimą mėsos pusfabrikačiuose, kurie savo ruožtu yra naudojami „doner kebab“ (turkiški kebabai) gamyboje, praneša vokiečių „Bild“. Jeigu parlamentarai palaikys komiteto idėją, tai mėgstamam visoje Europoje greitojo maisto patiekalui gali ateiti greitas galas, tikina leidinys. „Viso to problema – spraga Europos įstatymuose. Iki šiol fosfatas buvo naudojamas giliam mėsos įšaldymui, nors aiškių normatyvų šiuo klausimu ir nebuvo. Šviežiuose kebabuose fosfatą naudoti yra draudžiama“, – aiškinama straipsnyje. „Ši medžiaga, – aiškinama straipsnyje, – sujungia vandens daleles ir neleidžia mėsos gabalams kristi nuo iešmo“. Socialistų ir žaliųjų iniciatyva ekologijos komitetas pareiškė protestą dėl fosfato naudojimo gilaus įšaldymo procese, argumentuojant tai „rimtomis abejonėmis“ dėl galimo poveikio sveikatai, visų pirma širdies ir kraujagyslių sistemai.
Renate Sommer, Europarlamento sveikatos klausimų ekspertė, kaltina žaliuosius ir socialdemokratus „panikos kėlimu“. Europos maisto produktų saugumo klausimų tarnyba yra nurodžiusi, kad žmogaus sveikatai gali kelti daugiau nei 4200 mg fosfatų maisto produktuose per parą, o „doner kebabe“ yra vos 134 mg. „ES piliečiai vartodami šį mėsos patiekalą per metus gauna tiek pat fosfato, kiek jo yra 1,5 litre kolos“, – pažymi R. Sommer. Gatvės maisto prekiautojai pasirengę kovoti prieš galimą ES kebabų draudimą Tuo tarpu maisto išsinešimui restoranų savininkai ir pramonės grupės tvirtina, kad šie priedai yra būtini, kad mėsa išliktų sultinga. Jų pasipiktinimą dar didina tai, kad Europos Sąjungoje (ES) leidžiama prekiauti tam tikromis dešromis, kurių sudėtyje yra fosfatų, ir naujoji iniciatyva, susijusi su kebabų mėsa, joms nebus taikoma.